Minden ami öntözés 30+ év tapasztalatával
TELEPÍTŐ PARTNER PROGRAM Részletek
LÉPJ BE A TÖRZSVÁSÁRLÓI PONTOKÉRT! Részletek
[rank_math_breadcrumb]

Kertépítés öntözőrendszerrel és friss gyepszőnyeggel

Kertépítés öntözőrendszerrel és Friss Gyepszőnyeggel 5

2022. márciusában kerestük meg a Márai Mérnöki Irodát kertépítéssel kapcsolatban, pár napon belül fel is mérték a helyszínt és az árajánlatot 2 héten belül megkaptuk!

Április közepén el is kezdték a munkát, amit 2 hét alatt fejezték be, a megbeszélt időpontra, május 1-re, az elképzeléseinket teljes mértékben megvalósítva! 🙂

Nagyon elégedettek voltunk a Márai Mérnöki Irodával, illetve a kertépítő munkatársaikkal!

Remek munkát végeztek!

A feladatok az alábbiak voltak:

-Öntözőrendszer kialakítása,

-Gyepszőnyeg lerakása,

-A megbeszélt növények, virágok beültetése.

Nagyon precízen, pontosan dolgoztak, szívesen ajánljuk Őket bárkinek, aki hasonló felújítást tervez a kertjében!

Máthé Ágnes

Kertépítési terv

A kertépítési terv az otthonod körüli terület parkosításának terve. A tervezéssel már azelőtt átfogó képed lehet arról, hogyan fog kinézni a kerted, mielőtt még az ásó a földbe kerülne. A kerttervező segít kiválasztani azokat a növényeket, amelyek az adott éghajlaton jól fejlődnek, és amelyek megfelelnek a nap- és árnyékhelyzetnek, a talajtípusnak és a vízellátottságnak.

A kerttervező segít kiválasztani a sétányok, teraszok és támfalak köveit és anyagait, és tanácsot ad arról, hogy mindez mennyibe fog kerülni. Amikor az új kertedet tervezed, a legjobb, ha tiszta lappal indulsz. Még egy kisvárosi kert is lehet gyönyörű és buja hely!

Mitől lesz jó egy kertépítési terv?

Az esztétika és a funkcionalitás a két fő szempont a kertépítés során. Nincs egyetlen “helyes” módja a kertépítésnek – minden attól függ, hogy mi illik hozzád és a rendelkezésére álló helyhez. Egy kisvárosi környezetben valószínűleg nincs elég hely egy nagy, süllyesztett kertnek, de rengeteg más lehetőség van, amely kisebb terekhez is illik.

Az esztétika lehet szín vagy textúra, valamint forma és alak. Ezért az új kerted tervezésekor gondolj arra, hogyan fog kinézni az évszakok és napszakok szerint. Illeszkedik-e az otthonod és a hátsó kerted stílusához. Az esztétika és a funkcionalitás a kert ökológiai funkciójával is összekapcsolható.

Milyen élővilágot fog vonzani a kert? Hogyan fog kinézni a kert tavasszal és nyáron, amikor minden zöldbe borul, és hogyan fog kinézni ősszel és télen, amikor a szürke színek veszik át a szerepet?

A kertépítés alapjai

A helyszín felmérése
Mielőtt belekezdenél egy új kertépítésbe, elengedhetetlen a helyszín elemzése.
Ez segít eldönteni, hogy milyen növények illenek a legjobban a térbe. Kezdd azzal, hogy megvizsgálod például a fényviszonyokat a vegetációs időszak alatt:

  • Mikor süt a nap, és mikor van árnyékban.
  • Milyen a talaj típusa.

Egy új kert tervezésekor érdemes figyelembe venni a terület történetét. Mi termett ott korábban? Ha nem teljesen új területről van szó, a meglévő növényeket is beépítheted a kerttervezésbe.

Kert területe
A kert tervezésekor fontos tudni, hogy mekkora térrel kell dolgoznod.
Gondold át, hogyan szeretnéd használni a kertet.

  • Egy könyvvel való üldögélésre alkalmas hely lesz?
  • Grillezni szeretnél?
  • A gyerekek a kertben fognak játszani?
  • Növényeket szeretnél termeszteni?

Mindezeknek a felhasználási módoknak megvannak a maguk helyigényei. Lehet, hogy át kell tervezni az igényeinek megfelelően, vagy lehet, hogy meg kell hagyni a jelenlegi állapotában, és be kell érni egy kisebb kerttel.

A stílus kiválasztása

Ha új kertet tervezel, döntened kell a stílusról. Természetesebb vagy formálisabb lesz a kert? Mit tesz majd a stílus a kert funkcionalitásával? Válassz olyan stílust, amely megfelel az otthonodnak, az életvitelednek, a helyszínnek és a kívánt funkcionalitásnak. A naturalista kertépítés például csodálatos lehet a vadon élő állatok számára. Ez a fajta kerttervezés azonban nem feltétlenül hagy sok helyet a strukturált ülőhelyeknek vagy a játéknak.

A formális kerti kialakítás viszont remekül mutathat a jól körülhatárolt terekkel. Ehhez ismét figyelembe kell venni a helyszínt. Milyen típusú talajjal rendelkezik? Mennyi napot kap? Mennyi víz áll rendelkezésre? Ezeket a dolgokat mind figyelembe kell venni a kerttervezési stílus kiválasztásakor.

Kerti növények

Amikor új kertet tervezel, fontos tudni, hogy milyen növények fognak jól fejlődni. Nézz utána az őshonos növényeknek is – ezek gyakran remek választásnak bizonyulnak, mivel alkalmazkodnak a területhez, és kevés karbantartást igényelnek. Válassz olyan növényeket, amelyek jól illeszkednek a kert kialakításához.

Ha formális kertet tervezel, válassz rendezett, takaros és kompakt növekedésű növényeket. Ha természetközeli kertet szeretnél, olyan fajtákat ültess, amelyek a lakhelyed területén őshonosak és természetesebb ütemben nőnek. Ez biztosítja, hogy a kerted a lehető leghosszabb ideig a lehető legjobban nézzen ki.

Gondozás és karbantartás az új kertben

Egy új kert létrehozása nagy projekt, de a megfelelő gondozása még ennél is fontosabb. Egy jól megtervezett, jól karbantartott kert hosszú éveken át szépíti és funkcionálisan gazdagítja majd a kültéri teret. A jó kertépítéshez karbantartási terv és ütemterv is tartozik. Milyen gyakran kell majd öntözni? Mit kell metszeni vagy gyomlálni? Milyen kártevőkre kell odafigyelni? Melyek a legjobb évszakok ezeknek a feladatoknak az elvégzésére?

Az új kert tervezésekor fontos, hogy figyelembe vedd a kiválasztott növények karbantartási igényeit. Bizonyos növények több vagy kevesebb vizet, tápanyagot és napfényt igényelnek, mint mások. Egy karbantartási terv segít abban, hogy a kerted virágzó maradjon.

Kertészkedés

A kertészkedés az egyik legjobb hobbi, amit bárki űzhet: egészséges, kreatív és kifizetődő, és ami a legjobb, hogy nagyon megfizethető. És nem kell nagy birtokkal rendelkezni ahhoz, hogy élvezd a kertészkedést. Még akkor is, ha lakásban élsz, cserepekben és konténerekben is termeszthetsz növényeket.

Ha kicsi a terület, akkor sem kell beérned egy apró kerttel. Választhatsz intenzív kertészeti rendszert vagy konténeres kertet, és így is bőségesen termeszthetsz zöldségeket és virágokat. A kerttervezés szórakoztató és kreatív folyamat lehet, és annyi különböző ötlet létezik, ahányféleképpen lehet kertet tervezni.

Az őshonos növényeket tartalmazó naturalista tájképektől kezdve a formális dobozkertekig minden fantasztikusan nézhet ki a megfelelő gondoskodással.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

KÉPGALÉRIA
(előtte képek - ilyen volt)

KÉPGALÉRIA
(utána képek - ilyen lett)