Minden ami öntözés 30+ év tapasztalatával
TELEPÍTŐ PARTNER PROGRAM Részletek
LÉPJ BE A TÖRZSVÁSÁRLÓI PONTOKÉRT! Részletek
Márai Öntözéstechnika Logo Horizontal 490
Bejelentkezés
Regisztráció

Térkövezés – Levesszük a kövek terhét a válladról

A mai rohanó világban nem mindenkinek van ideje a kerttel foglalkozni, és nem is mindenki szeret a kertben foglalatoskodni. Számukra is van ötletünk, a térkő ugyanis a gyepszőnyeghez vagy a kavicshoz képest sokkal kevesebb karbantartást jelent. Mivel nem igényel műtrágyát, gyomirtót és gombaölő szert, mint a fű, a vegyszerek tekintetében is elhanyagolható mennyiségű munkát kíván. Ráadásul az ilyen típusú anyagok természetes módon ellenállnak a kopásnak, ezért nem kell olyan gyakran cserélni őket. Könnyen tisztíthatók, festhetők, cserélhetők, és egy ízlésesen kiválasztott, megfelelően lerakott térkő a kert és ezáltal az ingatlan értékét is képes növelni. Legyen szó kertről, autóbeállóról vagy akár medence körüli térkövezésről, az általunk megvalósított eredmény esztétikus és időtálló lesz.

Bármilyen elképzelésed van, keress bennünket, és a konzultáció után már hátradőlhetsz – a többit pedig nyugodtan ránk bízhatod.

Kerti térkövezés

Amikor egy vonzó kertet képzelünk magunk elé, keveseknek jut eszébe a térkő. Általában a legtöbb ember lelki szemei előtt egy fákkal, bokrokkal, pázsittal teli kert lebeg, amikor kertről beszélünk. De nincs két egyforma ember, és két egyforma ízlésvilág sem.
Vannak, akiknek az a legfontosabb kérdés, hogy miként tudnák a rendelkezésre álló területüket gondozás mentessé tenni. A gyeppel és a növényekkel törődni kell, de nem mindenkinek van erre ideje, és vannak olyanok, akik egyszerűen nem szeretnek a kertben munkálkodni. Sokszor előfordul olyan eset is, amikor a telekre vagy kertbe a lakók autóval állnak be, és mindezt úgy szeretnék megtenni, hogy a keréknyomok ne látszódjanak.
Ezekben az esetekben a térkőnek van létjogosultsága. A gyepszőnyeghez képest a térkövezéshez használt anyagok sokkal könnyebben karbantarthatók, ugyanis nem igényelnek műtrágyát, gyomirtót és gombaölő szert, mint a fű, így kevesebb munkálatra van szükség a víz és a vegyszerek tekintetében.

A térkő előnyei

A térkőnek sokféle pozitív tulajdonsága van. Talán az egyik legfőbb – nem esztétikai – előny, amelyet megemlíthetünk, hogy jól és igényesen kivitelezve képes növelni az ingatlan értékét. Kedvező tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy:
• csökkentett karbantartást igényel
• hatékony a vízelvezetése, és mivel kőről van szó, így az adott területet locsolni is szükségtelen
• ellenáll a kopásnak, így a köveket nem kell gyakran cserélni
• könnyen tisztítható akár tömlővel vagy magasnyomású mosóval is
• festhető, bár a piacon rengetegféle szín és forma érhető el
• rendkívül nagy terhelést is képes elviselni (vastagságtól és minőségtől függően)

A térkövek fajtái

A piacon rengeteg típusú térkő érhető el. Számtalan színből, és formából (hullám, kutyacsont, „H” alakú, egyenes, stb…) választhatunk, de talán a legfontosabb az, hogy szinte bármilyen méretben és vastagságban (a várható terhelés függvényében) le lehet őket gyártani. Emellett a felületi textúráknak is csak a képzelet szabhat határt.

Tervkészítés

A térkövezést érdemes alapos tervezéssel indítani. Sok olyan munkálat van, amelyet egyedül is meg lehet oldani, de a térkövezést – pláne, ha szintkülönbség is van – célszerű profikra bízni, mivel egy hozzáértő és jó szakemberekkel rendelkező cég már a tervezés folyamán észreveszi azokat a megoldandó problémákat, amelyekkel egy átlagember nem biztos, hogy kalkulál. A tervezésnél az alábbiakat érdemes számításba venni:
• ki kell jelölni a térburkolásra váró területet
• ki kell számítani az anyagszükségletet
• meg kell tervezni a vízelvezetést, hiszen sosem szabad az épület felé szintkülönbséget lejtetni
• ki kell választani a kerthez és magához az ingatlanhoz leginkább passzoló színeket és mintákat
• meg kell határozni a költségkeretet
• meg kell becsülni a várható terhelés mértékét (teherbírás)

A térkőlerakás folyamata

A tervezés és helyszíni felmérés után kezdődhet is a munka. Ez általában a terület pontos kijelölésével kezdődik, majd a földmunka következik. A föld kiásásával és lelapításával egy egyenletes és tömör alap jön létre, amit tükörnek nevezünk. Ezt követően a szegélyelemeket kell elhelyezni, méghozzá egy betonágyba, hogy azok masszívan tartsanak. Majd jön a legfontosabb, egyben legkönnyebben elrontható rész, a teherhordó réteg kialakítása. Ezen a rétegen fog „ülni” a térkő, így fontos, hogy jól tömöríthető anyagot használjunk (általában murvát vagy kőzúzalékot). Más anyagot, például sóderkavicsot nem ajánlott teherhordó rétegnek lerakni, mivel gömbölyű, így nem tömöríthető. Tömörítés után meg is kell ágyazni a térkőnek. Ezt a réteget apró szemcséjű (0-5 mm-es) zúzalékból vagy homokos kavicsból kell elkészíteni. Ügyelni kell arra, hogy ez a két réteg ne keveredjen. Már ennél a fázisnál meg kell oldani a vízelvezetést is, hogy a víz ne folyjon az ingatlan irányába.
Már a tervezéskor figyelembe kell vennünk, hogy milyen célra készül a térkövezett rész. Minél kisebb lesz a terhelése (pl: gyalogosforgalom), annál vékonyabb térkő is elegendő, de ha járműforgalom is lesz az adott területen (pl: garázsfeljáró), akkor érdemesebb vastagabb térkővel kalkulálni, hiszen a vékonyabb térkő könnyen töredezik és sérül, ha nagyobb terhelés éri, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. A térkövek lerakását a terület széléről érdemes kezdeni. Amint ez megvan, jöhet a fugázás, ami térkövek esetében a finomszemcsés homokot takarja. Ez szórással vagy sepréssel is kivitelezhető. Ennek a lépésnek a befejezésével lényegében el is készült a térkövezés, de hogy az eredmény tökéletes legyen, érdemes még egy úgynevezett döngölést is beiktatni, amellyel a lerakott talajrétegeket és a ráültetett térköveket tömöríthetjük. A munkálatot ebben az esetben is a szélekről érdemes kezdeni a középpont irányába haladva. Amennyiben a döngölés után még vannak rések a térkövek között, úgy azokat további homokkal kell feltölteni.

Nincs ellenérv

A kerti térkő rengeteg funkciót el tud látni, és számtalan igényt képes kiszolgálni. Egy szépen, igényesen térkövezett rész a kert és az ingatlan design eleme lehet, de garázsfeljáróként, ösvényként, pihenőhelyként, kerti grillhelyként vagy akár a medence körüli részként is megállja a helyét. A térkövezett részeket feldobhatjuk boltívekkel, pergolákkal vagy lugasokkal, amelyek további esztétikumot kölcsönözhetnek a térkőnek és ezáltal a kertnek is. A térkövezéssel szembeni egyetlen ellenérv az lehet, ha a megrendelő a térkövezett területen is füvet vagy egyéb növényt szeretne látni.
A térkövezés – a statisztikák szerint – egy ingatlan építési költségének mindössze 2-3%-át teszi ki, de az ingatlan értékéhez ennél sokkal többel járul hozzá, így nem biztos, hogy érdemes rajta spórolni. Sokan hisznek benne, hogy saját maguk is képesek térkövezni, ami egészséges önbizalmat sejtet, de amennyiben profi megoldást szeretne, mindenképpen érdemes rááldozni egy olyan cégre, akik megfelelő referenciával rendelkeznek.

Lépjünk kapcsolatba

Kiemelt szolgáltatásaink
Térkövezés Boncsok U.
Öntözőrendszer Karbantartás
Szivattyú beüzemelése
Tápozás Viano és Everris Termékekkel
Legutóbbi referenciáink
Nagy Reményekkel Vágtunk Bele A Kertépítésünkbe 4
Kert és Kert Között Is Van Különbség 8
Kertépítés öntözőrendszerrel és Friss Gyepszőnyeggel 5